MEDIJASKOP 17

Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

 

Nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju i tenzija koje su zbog tog čina vrlo visoke u Hrvatskoj i susjedstvu, u medijima se pojavila informacija o novim kaznenim prijavama. Ovog puta Večernji.hr prenosi objavu Večernjih novosti koje navode kako je MUP Republike Srpske podnio kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima je i Ante Gotovina. Osim njega, u navodnoj optužnici spominje se i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. Što se to zapravo događa, je li zaista u tijeku odmazda poraženih i odgovornih za krvavi rat devedestih te moraju li hrvatski branitelji strahovati od uhićenja pri prelasku hrvatske granice? Ivana Petrović u svome osvrtu postavlja pitanje radi li se ovdje o hibridnom ratu i srpskoj agendi sijanja panike od koje ne odustaju osobito u ovom velikom rusko-turskom udaru na Zapad preko Balkana za što je BH idealan poligon? Na koncu, koju ulogu u cijeloj priči imaju hrvatski mediji, smije li i može li hrvatsko novinarstvo prema potencijalnim prijetnjama biti neutralno, ujednačeno i objektivno?

Večernji.hr koji je prvi prenio vijest o potencijalnoj novoj optužnici protiv hrvatskih generala Republika Srpska podnijela kaznenu prijavu protiv 16 hrvatskih generala , u članku Nije riječ o optužnicama s HINE prenose izjavu ministra pravosuđa Ante Šprlje: “Tempiranje takvih članaka u medijima je vrlo precizno i točno znamo kada se javljaju ovakve situacije kojima je cilj uznemiriti javnost i politiku, dati određene smjerove djelovanja i toga smo svjesni, ali u ovakvim situacijama treba ostati razuman”. – Ministar ovdje praktično poziva, pozivom na profesionalnost medije,da odustanu od – profesionalnosti i informiranja javnosti, pri čemu ne nudi baš ništa kao zalog vjerodostojnosti. Nije li takvo javno ponašanje ministra izraz potpunoga političkoga nesnalaženja u ovakvim situacijima?

Večernji.hr prenosi i izjavu europarlamentarke Marijane Petir Republika Srpska skreće pažnju s neustavnog referenduma u kojemu ona navodi da “pokušaj iskrivljavanja povijesnih činjenica i istine o oslobodilačkom Domovinskom ratu nije ništa novo od strane onih koji su izvršili agresiju i na Republiku Hrvatsku, i na Bosnu i Hercegovinu. Da kaznena prijava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske ima politički karakter potvrđuje i činjenica da je prijava podnesena i protiv generala Ante Gotovine koji je pravomoćnom presudom oslobođen krivnje za ratni zločin pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u studenom 2012. godine”.

U najavi novog izdanja Večernjeg lista portal piše kako je RS na koncu demantirala da postoje nove optužnice, ali na naslovnici donosi temu broja o specijalnom ratu i novom udaru na Hrvate iz BiH.

Jutarnji.hr donosi izjavu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića Neće uspjeti! koji je prema informacijama iz medija jedan od osumnjičenih generala: „To su pokušaji onih snaga koje nikad nisu željele BiH i žele svoje poraze pretvoriti u pobjede te sve nas u Hrvatskoj destabilizirati i razjediniti. Poručujem im da u tome neće uspjeti.

Jutarnji.hr je također prenio članak u kojem upozorava na optužnice iz RS-a Optužnice protiv hrvatskih generala , ali su također prenijeli i izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je izjavio kako ga optužnice vrlo žaloste i brinu. U članku  Ako uđu u BiH, bit će privedeni autora potpisa D.H, H.P i D.M, portal Index.hr je naveo očitu neistinu, a koja itekako može utjecati na mišljenje čitatelja: „U krvavoj odmazdi nad Srbima ubijen je 181 čovjek, među njima i ratni zarobljenici, civili i starci.“ Ovo je neobjektivno, dapače za Hrvatsku štetno novinarstvo iz razloga što se osim neistinite tvrdnje, navode i informacije koje su opovrgnute na haškom sudu i pobijena optužnica glasi ovako: „Na tom području gdje su se vodile završne bitke nije bilo civila, a svi u grobnici su vojnici poginuli u vojnom okršaju koji je legitiman i ne podliježe po međunarodnom pravu kaznenom progonu po osnovi ratnog zločina te kršenju ratnog i humanitarnog prava.“

Osim navedenih neprofesionalnih članaka, Index.hr je prenio i objektivne članke koje su objavili i ostali portali: Šprlje o optužnicama , MUP RS-a u optužnicama

Direktno.hr je u članku Podignute optužnice autora mš-a naveo kako su Večernje novosti objavile da su optužnice podignute, ali na kraju članka donose izjavu tužiteljstva BiH kako nikakve nove optužnice ne postoje.

U članku Otkrivamo tko je sve na listi! portal donosi imena svih generala protiv kojih su navodno podignute kaznene prijave.

Valja istaknuti članak portala Narod.hr Očigledan politički rat u kojem se navode izjave ministra branitelja Tome Medveda i predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Ivana Anušića. Oni upozoravaju da je ovo „očigledan politički rat Republike Srpske protiv Hrvatske i Hrvata u BiH.“

Narod.hr donosi i članak Specijalni rat u kojem politička komentatorica Višnja Starešina na HRT-u kaže kako je ovo „danas što se događa otvoreni, specijalni rat protiv Hrvatske.

Narod.hr je također objavio članak u kojemu europarlamentarka Marijana Petir izjavljuje kako „RS novim optužnicama skreće pažnju s gorućih pitanja BiH“ RS skreće pažnju!

Eduard Petranović