Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

Predizborna kampanja došla je do svog vrhunca i političke stranke iskoristile su zadnju priliku da potencijalnim biračima približe svoje programe. U Medijaskopu 2016, spomenuo sam da se za vrijeme kampanje može vrlo jasno utvrditi razina objektivnosti određenog medija. Podržava li neki medij određenu političku opciju, osobu ili svjetonazor, najlakše se da isčitati za vrijeme kampanje kad doza objektivnosti opada. To se događa iz razloga što se pojedini mediji udvaraju određenim strukturama zbog osobne koristi, a manifestirano u moći ili u novčanoj koristi za medije.

Portal Index.hr zauzeo je stav da za predstojeće parlamentarne podržava stranku Pametno. Prije posljednjeg tjedna kampanje, portal je objavio preko 100 članaka u kojima se biračima pokušavalo približiti tu političku opciju, a u posljednjem tjednu kampanje portal je objavio deset članaka u kojima se ističu samo pozitivne strane te stranke. U člankuPoduzetnici podržavaju stranku Pametno autor Marko Repecki navodi kako su IP stručnjaci i uspješni poduzetnici podržali stranku Pametno jer „smatraju da imaju sposobne pojedince te kvalitetan i provediv ekonomski program koji se zalaže za slobodno tržište. Kako su ekonomske slobode usko vezane uz ostvarivanje osobnih sloboda, bitno nam je što se zalažu i za poštivanje ljudskih prava i jednakopravan položaj svih građanki i građana“. Zadnji dan predizborne kampanje Index.hr je objavio članak čija je autorica sama predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak. U članku Marijana Puljak: Što smo sve učinili u protekle 4 godine autorica piše kao da je prije 4 godine stranka Pametno osvojila vlast i osvrće se na svoje uspjehe. To je, u najmanju ruku, neprofesionalno jer onaj tko je politički „nepismen“ i nije upućen u politička događanja te upoznat sa dionicima političkog prostora, tim člankom bi pomislio da je stranka Pametno stvarno obnašala vlast u prošle četiri godine. U članku nigdje nije navedeno da je to zapravo fantazija iz nerealne budućnosti predsjednice stranke kako bi potencijalnim glasačima približila što bi oni napravili da osvoje vlast.
U članku Pametno želi Jokića autor F. Ć navodi kako Pametno podržava Borisa Jokića, kontroverznog bivšeg voditelja stručnog tima za kurikularnu reformu kojeg je postavio SDP. Index je, podsjećam, zauzeo jasan stav kad se prosvjedovalo protiv zaustavljanja kurikularne reforme i protiv ministra kulture te Vlade RH, a o tome sam pisao u Mediji pali na ispitu. Što se tiče objektivnosti u predizbornoj kampanji, Index.hr je zaslužio najnižu moguću ocjenu.

Jutarnji.hr, koji kod prosječnih čitatelja ostavlja dojam da podupire ideološki lijevo orijentirane stranke, ovu kampanju je odradio s dosta visokom dozom objektivnosti. Dao je prostora svim strankama, iako se ističe da se ovoga puta dosta negativno postavito prema MOST-u kojega su preferirali na prošlim izborima. U članku MOST-ovac izvrijeđao Sandru Perković jutarnji navodi izjavu MOST-ova kandidata S. Ružića u kojom olimpijku, ali i zastupnicu stranke Milana bandića u prošlom sazivu Sabora, naziva glupačom. U članku se navodi i isprika glasnogovornika MOST-a Nikole Grmoje.
Valja istaknuti da je Jutarnji list, a osvanulo i na naslovnici portala, posljednjeg dana kampanje objavio veliki intervju s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem ANDREJ PLENKOVIĆ: Što mislim o koaliciji s Milanovićem i čekaju li Hrvatsku i treći izbori autorice Rozite Vuković.

Večernji.hr, koji kod prosječnog čitatelja ostavlja dojam opredijeljenja suprotno od Jutarnjeg, također je kampanju te i njezin posljednji tjedan odradio objektivno. U članku Ključni ‘igrači’: Evo tko je potreban HDZ-u, a tko Narodnoj koaliciji da bi došli na vlast autorica i analitičarki Ive Puljić-Šego i Petre Maretić Žonje navode se realne mogućnosti velikih stranaka kako mogu doći do vlasti nakon izbora.

Desno orijentirani, konzervativni portal Direktno.hr u posljednjem tjednu kampanje također prenosi veliki intervju s Andrejom Plenkovićem na N1 televiziji HDZ će pobijediti na ovim izborima i bit ću predsjednik hrvatske vlade u kojemu vođa HDZ-a samouvjereno najavljuje pobjedu na izborima.
U članku Evo što je uoči izborne šutnje poručio Most, glavne teme HDZ i SDP navode i posljednje izjave čelnih ljudi MOST-a te naglašavaju da su se u konačnom obraćanju građanima usredotočili na dvije najveće hrvatske stranke, umjesto na sebe i svoj program.

Izbori su proces u kojem mediji igraju vrlo važnu, ponekad i ključnu ulogu. U izbornom procesu objektivnost medija bi trebala biti prioritet kako ne bi došlo do, izravnog ili neizravnog, poticanja birača na davanje povjerenja određenim političkim opcijama. No, to nije tako. Index.hr se jasno opredijelio za stranku Pametno. Zanimljivo je da se ta stranka izrazito zalaže za „lov“ na porezne prijevare, a vlasnik Indexa je osuđeni porezni neplatiša Matija Babić osuđen na rad za opće dobro. Jutarnji i Večernji su kampanju popratili kvalitetno i relativno objektivno, ali kao i kod ostalih medija, ističe se nagli preokret u odnosu na prošle izbore. Ovog puta se dosta negativno piše o 3. opciji MOST-u nezavisnih lista, dok su na prošlim izborima imali vrlo veliku medijsku podršku. Portal Direktno.hr je u kampanji najviše prostora dao HDZ-u što je bilo i očekivano, no u posljednjem tjednu bilo je i dosta članaka koje su pratile MOST. Ono što je pozitivno iz medijske izborne kampanje, osuda je svih medija od neprimjerenih ispada Milana Bandića prema novinarki Mirjani Hrgi. S druge strane, valja upozoriti na razliku u anketama objaljevnih u različitim medijskim kućama. Dosta velike razlike u izbornim predviđanjima utječu na svijest birača te im se neizravno daje do znanja da bi trebalo dati glas određenoj političkoj opciji zato što imanju manje ili više glasova prema trenutnim anketama.