povijest hnip-a

Hrvatski novinari i publicisti osnovani su 2. 7. 2015. na poticaj Hrvoja Juvančića koji je već otprije pripremao dokumentaciju za osnivanje novinarskog društva koja će slijediti stručne, a ne ideološke smjernice u svome djelovanju.

Povod za pokretanje pravne registracije HNiPa bili su izbori ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj TV, na kojima je prema mišljenju sadašnjih članova HNiPa Joze Barišića, Katje Kušec, Siniše Kovačića, Mire Brankovića, Maria Raguža i drugih, došlo do grubih kršenja statuta i brojnih nepravilnosti u izbornoj proceduri.

Tijekom pripreme osnivačke skupštine, HRTovcima su se u lipnju pridružili slobodni novinari Marko Jurič, Marko Marković, Vladimir Milinović i Tomislav Držić koji su također imali ideju pokretanja novinarskog društva pod nazivom A.G Matoš.

Na osnivačkoj skupštini 2. 7. 2015. u velikoj dvorani Matice Hrvatske okupilo se 23 novinara, te su za ime udruge odabrali ime koje je predložio H. Juvančić „Hrvatski novinari i publicisti“ (HNiP) i privremeno vodstvo: predsjednicu Katju Kušec, Potpredsjednika Marka Juriča i Tajnika Hrvoja Juvančića. Tada je i pokrenut postupak registracije HNiPa koji je potrajao do rujna 2015.

U razdoblju do Izborne skupštine održane 4. 11. 2015. HNiP je proširio svoje članstvo na 45 novinara i publicista, te je u 2 slučaja reagirao na anomalije hrvatskom medijskom prostoru, odnosno na propuste i štetno djelovanje Hrvatskog novinarskog društva: prvi puta u neprincipijelnom napadu HNDa na članicu HNiPa Karolinu Vidović Krišto, te drugi put na verbalnu prijetnju fizičkim nasiljem članu udruge Velimiru Bujanecu.

Na Izbornoj skupštini održanoj 4. 11. 2015. kombiniranom internetsko-klasičnom metodom, izabrano je vodstvo udruge s četverogodišnjim mandatom:

1) Predsjednik: Siniša Kovačić

2) Potpredsjednica: Katja Kušec

3) Tajnik: Hrvoje Juvančić

4) Izabrani član Tajništva: Marko Jurič

5) Predsjednik Etičkog foruma: Jure Vujić

6) Predsjednik Nadzornog odbora: Ivan Blažičko

U svome predizbornom predstavljanju, Siniša Kovačić istaknuo je:

„Želja mi je prokazivati i boriti se protiv svih vrsta medijskih manipulacija i manipulacija u medijima koji su novinarstvo sveli na političko – ideološki ili tržišni aktivizam. Spreman sam zalagati se, u okvirima mogućeg , za svakog člana Udruge, neovisno u kojem mediju radi te poticati u javnosti društveni utjecaj novinara i ostalih medijskih djelatnika. Želim da zajedno gradimo čvrste temelje Udruge te da dokažemo i sebi i javnosti kako nas potiče želja za općim dobrom, razvojem profesije, podizanjem standarda te ulaganjem u znanja i vještine. Bez obzira što trenutačno nemamo nikakva financijska sredstva, dotacije i donacije, imamo potencijal koji je potreban društvu, ali je marginaliziran. Siguran sam da ćemo naći načina kako to promijeniti te kako se temama i djelovanjem nametnuti javnosti te steći potreban društveni utjecaj lišen aktivizma iz bilo kojeg centra moći.

Među prioritetima bit će mi organiziranje besplatne pravne pomoći novinarima koji su zbog svog profesionalnog djelovanja egzistencijalno ugroženi ili profesionalno degradirani. Jamčim svima jednake šanse u borbi za podizanje kvalitete medijskih sadržaja, medijske pismenosti te promicanje hrvatskog jezika i govora, pluralizma te objektivizaciji internetskog izvještavanja.

Moje dosadašnje novinarsko iskustvo u tisku, na radiju te na televiziji kvalificira me u želji za profesionalnim uspjehom, ali on je nemoguć bez Vaše podrške i aktivne timske suradnje. Bez obzira što se kaže da je svaki početak težak, osobno smatram da je početak djelovanja HNIP-a prilika za promjene u društvu.“

Tijekom mandata S. Kovačića HNiP se je pozicirao u domaćoj javnosti kao relevantna strukovna udruga, a sam Kovačić je postigao zapaženu javnu vidljivost kao prvi čovjek HNiPa. 3. 3. 2016. Kovačić je dao ostavku na mjesto predsjednika HNiPa zbog imenovanja na mjesto v.d. ravnatelja HRTa, a na upražnjeno mjesto izabrana je dotadašnja potpredsjednica Katja Kušec.

2016. godine HNiP je organizirao Okrugli stol o odnosu između satire i govora mržnje, te je organizirao predavanja francuskog filozofa Alaina de Benosita i slovenskih novinara, članova slovenskog udruženja novinara i publicista, Jože Možine i Tine Mamića, te turskog književnika Tarika Gunersela. Također je pokrenuo stipendiju za mladog novinara Ivo Lončar.

Na godišnjoj skupštini održanoj 10. 11. 2016. za potpredsjednika HNiPa izabran je novinar Marko Ljubić.  Vedran Kukavica i Ivan Blažičko povukli su se iz Nadzornog odbora udruge,  a za nove članove izabrani su Dubravka Vukoja i Vanja Vinković. Na skupštini je izglasan i novi Statut udruge koji preciznije regulira izborne procedure i ovlasti dužnosnika.

U prosincu 2016. dodijeljena je prva godišnja nagrada HNiPa novinaru Darku Markušiću za istraživačko novinarstvo. Skulpturu nagrada izradio je akademski kipar Anđelko Odak koji je postao i počasni član udruge.

Krajem 2016 godina, udruga je imala preko osamdeset redovitih i počasnih članova.

U ožujku 2017. godine u Europskom domu održana je tribina Mediji i pravosuđe, prvi HNiPov događaj snimljen na video, te postavljen na You tube kanal.

Zbog djelovanja nespojivog sa Statutom udruge, 15. travnja 2017. izravnim glasanjem članstva s funkcija su opozvani potpredsjednik Marko Ljubić, Predsjednik Etičkog foruma Jure Vujić te izabrani član tajništva Marko Jurič.

Dana 2. 5. 2017. na snagu je stupio novi Statut udruge.