Hrvatski novinari i publicisti povodom tragične smrti generala Praljka izražavaju sućut obitelji i prijateljima, te pozivaju novinare na dostojanstveno i etično praćenje ove tragedije.

Pokojni Slobodan Praljak svoj život posvetio je borbi za svoj hrvatski narod, kako za njegov opstanak u nametnutom nam ratu, tako i za istinu u procesu pred Haaškim sudom. Kao čovjek koji je duboko vjerovao u čast i pravdu, svojim tragičnim činom odbio je duboku nepravdu izrečene presude i tako konačno položio i svoj život za svoju i nacionalnu čast.

Nažalost, dio medija i novinara iznosi neobjektivne i senzacionalističke priče o preminulom generalu Praljku, te dovode u pitanje obrambenu prirodu rata Hrvata u BiH i Domovinskog rata, što oštro osuđujemo.

S obzirom na veliki broj poruka koje dobivamo iz BiH o strahu bosanskih Hrvata zbog nedavnih zveckanja oružjem najviših bošnjačkih dužnosnika, pozivamo kolege iz svih medija da posvete veću pozornost situaciji u susjednoj državi, te snagom istinitog i objektivnog izvještavanja pomognu opstanku hrvatskog naroda, koji je danas najugroženija i najnezaštićenija etnička skupina u BiH.

Mislimo kako tragedija koja se dogodila u Haagu nalaže moralnu obavezu svim državnim institucijama i cijelom društvu da uložimo zajedno sve napore u zaštiti opstojnosti Hrvata u BiH i konačnog ostvarenja njihovih prava kao konstitutivnog naroda.

Za HNiP,
predsjednica Katja Kušec


foto: UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia’s photostream