Udruga Hrvatski novinari i publicisti drži da je otvaranje arhiva iz razdoblja komunizma prilika za istraživačko novinarstvo i posredovanje javnosti svih relevantnih nalaza o karakteru i funkcioniranju komunističkoga režima u  područjima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života, te o osobama koje su bile stupovi ili više-manje rubni kamenovi vladajuće nomenklature i pripadnici tajnih služba, te njihovi informatori u desetljećima protuhrvatskih nasilja. Odnosi se to i na tadanje medije i medijske poslenike , urednike i cenzore koji su bili poluge vlasti što je progonila svaku misao i riječ protivnu zadanim kanonima. Otkrivajući metode i protagoniste, istraživački novinari bi na profesionalan način pridonijeli osvjetljavanju (lustraciji) olovnoga doba hrvatske povijesti u dvadesetom stoljeću i predočili javnosti punu istinu kako o nositeljima i skutonošama u vrijeme komunizma, tako i o onima koji su se zadržali u javnom prostoru i nakon uspostave demokratske hrvatske države, te bi sadašnje njihovo djelovanje bilo objašnjeno arhiviranim činjenicama i postalo razvidnim.

U svibnju su, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora,  komemorirani  tragični događaji na Bleiburgu i Križnim putovima, masovni zločini nad hrvatskim civilima i vojnicima, ujedno i dramatični početak terora koji se nastavio desetljećima i u velikoj mjeri zahvatio hrvatsko novinarstvo. HNiP se odlučno protivi izvještavanju s bleiburških skupova koja u prvi plan, senzacionalistički i s namjerom, stavljaju  nuzgredne i neznatne incidente, a ne govore o opsegu i strahotama stradanja nakon svršetka Drugoga svjetskog rata. Rečeni izvjestitelji i komentatori u službi su kulture smrti, ali i  suvremenoga nametanja hipoteke hrvatskom narodu na podlozi davnih Marxovih teza o navodnoj zloćudnosti naroda koji bi trebalo izbrisati s lica zemlje.

Iz takvih radionica promiču se i posreduju eruopskoj javnosti i krivotvorine o suvremenoj fašizaciji hrvatskoga društva, tendencioznoj izmišljotini koja nailazi na „razumijevanje“ i potporu ne samo susjednih zemalja, njihovih neupućenih ili zlonamjernih političara i analitičara , što je razvidno čak i u području zabavne glazbe, dotično zabrane koncerata pjevača koji je izrastao iz redova hrvatskih branitelja.

Propast Agrokora koji je i vlasnik Tiska donosi nesigurnost u distribuciji novina, te očekujemo rješenje koje bi prijenosom na odgovornijeg vlasnika značilo prevladavanje krize. Slično je – premda u novčanim iznosima znatno manje – posrnuće Algoritma koje otvara probleme cjelokupnog hrvatskog nakladništva i knjižarstva, načine poslovanja  i sve manje mogućnosti  autora beletrističkih i publicističkih knjiga da njihova djela dopru do čitatelja. Autori koji ipak uspijevaju objaviti knjigu, suočeni su s činjenicom da nikada u bližoj povijesti honorari nisu bili tako mizerni.

U svezi s lošom demografskom slikom Hrvatske, pozdravljamo početne napore u obliku povećanja rodiljnih naknada.

Osuđujemo fizički napad na požeškog novinara Mladena Mirkovića i pohvaljujemo brzu reakciju stranke kojoj je pripadao napadač, dotično njegovo eliminiranje iz natjecanja u lokalnim izborima. Također pozivamo sve javne osobe da komuniciraju s medijima i novinarima u skladu s građanskim normama i uljudbom.