Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) odgovara na neistine i manipulacije o radu udruge koje su proteklih dana iznosili bivši članovi Tajništva HNiP-a: Marko Ljubić, Jure Vujić i Marko Jurič.

Nije točno da ne postoji program rada, s obzirom da je dokument naziva „Programske smjernice HNiP-a“ usuglašen na početku rada udruge. Među ostalim određuje Hrvatske novinare i publiciste kao strukovnu, a ne političko-aktivističku udrugu. HNiP djeluje potpuno u skladu s hrvatskim zakonima, te ne postoje nikakvi prekršaji niti u jednom dijelu javnog djelovanja ili financijskog poslovanja.

Nadalje, u medijskim istupima spomenute su tzv. „Sekcija HNiP-a A.G. Matoš“ ili „Tajništvo HNiP-a“, no to su privatne inicijative trojice opozvanih dužnosnika, te se HNiP ograđuje od bilo kakvog njihovog djelovanja i istupanja jer istupaju isključivo u svoje ime, a ne u ime udruge. Radi se o pokušaju uzurpacije naziva HNiP i krivotvorenju stavova velike većine redovitog članstva.

Podsjećamo da je za opoziv bilo čak 91 posto od velikog broja članova koji su pristupili glasovanju. Suprotno neistinama koje iznose bivši članovi Tajništva, svi redoviti članovi HNiP-a bili su pozvani glasovati pod jednakim uvjetima.

Njihove daljnje konstrukcije o tobožnjim “podzemnim” i zaplotnjačkim aktivnostima vodstva HNiP-a u stvari opisuju način djelovanja Ljubića, Vujića i Juriča, odnosno pokušaj nelegitimnog i nedemokratskog preuzimanja udruge. U nizu neistina, kao bivši članovi HNiPa navode se osobe koje nikada nisu bile članovi udruge niti su sudjelovale u njenom radu.

I na koncu, kada je postalo jasno da za svoje aktivnosti i metode nemaju pordršku članstva, okrenuli su ploču i počeli vrijeđati kolege koji su im donedavno bili i profesionalno i na svaki drugi način neupitni. Sapienti sat.

Opozvanom trojcu želimo puno sreće u daljnjem profesionalnom radu i političko – društvenom djelovanju – ali ne preko leđa i protivno demokratski izraženoj volji većine članova naše udruge.

Katja Kušec, predsjednica udruge „Hrvatski novinari i publicisti“