Na jučer održanom novogodišnjem domjenku Grada Zagreba za novinare i medijske djelatnike, pozdravni govor održala je predsjednica HNiPa, gđa Katja Kušec:

Poštovani Gradonačelniče, Predsjedniče i članovi gradske skupštine, kolegice i kolege, počašćena sam pozivom da vam u svoje osobno, kao i u ime Hrvatskih novinara i publicista, poželim puno uspjeha i sreće u sada već dobrano započetoj 2017 godini.

Upravo zato, mimo svečarske prednovogodišnje atmosfere, iskoristit ću ovu priliku za ukazivanje najvećeg problema ne samo hrvatskog, nego i cjelokupnog novinarstva: a to je manjak istinskog pluralizma i iskrene težnje za njime.

Iz tog demokratskog manjka proizlazi većina, ako ne i svi problemi novinarskog ceha: od pada utjecaja i broja korisnika profesionalnih medija, pa do sve raširenijeg verbalnog nasilja u društvu koje pak zna voditi i prema fizičkim obračunima. 

Neprestano svjedočimo medijskom krivotvorenju ili ignoriranju činjenica u skladu s interesima uvijek istih političkih i poslovnih čimbenika. Svakodnevno svjedočimo ponižavanju javnih osoba i cijelih društvenih skupina koje nisu „poželjnog“ svjetonazora , dok je istovremeno vidljiva krajnja popustljivosti prema „svojima“.

Iako se lokalne zajednice i njihovi mediji možda ne čine prava adresa za iznošenje ovakvih generalnih procjena i ocjena, mišljenja sam da istinska medijska demokracija i pluralizam počinje upravo odavde: na lokalnoj razini, među ljudima koji se poznaju i čiji su životi realno isprepleteni sličnim interesima.

Upravo na području potpore lokalnim medijima, Grad Zagreb daje veliki financijski i organizacijski doprinos, čija se važnost i vrijednost za lokalne medije i novinare ne može ničim nadomjestiti. Treba reći i da, po mome dojmu, stručne službe Grada Zagreba svoj posao rade poštenije i objektivnije od mnogih drugih službi za distribuciju i nadzor potrošnje javnih sredstava. Popis korisnika gradskog proračuna za medije daleko je pluralističniji i demokratičniji nego što je to slučaj drugdje i mislim da se tim putem istinske demokratizacije medijskog prostora treba nastaviti dalje.

Naravno prostora za poboljšanje uvijek ima, a vidim ga prije svega u još snažnijoj promjeni pomno njegovanog mentaliteta koji a priori podržava sve što nam se servira iz inozemstva, a negativan je prema bilo čemu izvornom. Potrebno nam je još više medija koji žele razvijati sada zanemarene publike, one obične ljude koje više nitko ni za što ne pita i koji više ne prate klasične informativne medije jer u njima ne nalaze ni istinu, ni vlastitu kulturu i ni vlastiti način života.

Nekad su novinari bili prosvjetitelji naroda i ugledni članovi svojih zajednica, učinimo zato svi zajedno svojim profesionalizmom i poštenjem da tako bude opet! HNiP će uvijek biti predvodnik na tome putu.

Sretna vam još jednom nova 2017. godina.