Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

Umro je Fidel Castro (90), dugogodišnji komunistički diktator koji je vladao Kubom pet desetljeća. Obolio je 2006., da bi vlast predao svome bratu Raulu dvije godine kasnije. Ono što je zanimljivo, veliki je interes hrvatskih medija za “prirodni” odlazak komunističke ikone 20. stoljeća. Iako je, kao i svaki diktator, Fidel Castro izravan ili neizravan krivac za mnoga ubojstva, postoje i oni koji ga gledaju kao revolucionara koji se borio za slobodu. Hrvatska je, kao postkomunistička zemlja, vrlo dobro upoznata s načinom vladanja komunističkih diktatora te je vrlo zanimljivo vidjeti kako se mediji u Hrvatskoj s obzirom na svoje političke preferencije odnose prema odlasku Fidela Castra i koliko pozornosti posvećuju tome događaju.

Portal Index.hr pokazao je vrlo veliki interes za smrt Fidela Castra. Zanimljivo, u razmaku manjem od dva dana, portal je o Castru objavio više od 25 članaka. Osim članaka, Index.hr je sastavio i anketu s pitanjem “Je li Fidel bio heroj ili zločinac?” Anketa  U moru članaka valja istaknuti Markovina i Klasić o Fidelu Castru u kojem autor D.H. navodi komentare hrvatskih povjesničara Dragana Markovine i Hrvoja Klasića. Klasić o Castru govori za Index: “”Prvo bih rekao, načelno, osobno cijenim revolucionarnost Fidela Castra i njegovu borbu protiv kolonijalizma, borbu za slobodnu Kubu. Isto tako cijenim njegovu borbu za bolji život kubanskog stanovništva, u smislu što boljeg obrazovnog sustava i zdravstvenog sustava. Međutim, s druge strane, ja osobno ne bih volio ni u jednom trenutku živjeti na Castrovoj Kubi. Odgovoriti danas na pitanje koje se često čuje – je li bio heroj ili zločinac, je pojednostavljivanje stvari. Naime, potpuno je razumljiva borba Fidela Castra za nezavisnu Kubu. Njegova borba protiv američkog ekonomskog i političkog utjecaja na Kubi. Ponekad su shvatljive i metode kojima se obračunavao sa neistomišljenicima, ali pri tome ne mislim da su opravdane.”

Ovo je jedan od dobrih prikaza kakav je pogled određenih hrvatskih povjesničara, a inače jednih od najzastupljenijih u hrvatskim medijima, na komunistički režim,  Kao referenca, valja se podsjetiti i na razmišljanje povjesničara Dragana Markovine koji je postavljen na Youtube-u: Markovina: Ja sam najžešći Jugoslaven a Hrvatska mi ništa ne predstavlja

Valja istaknuti i članak u kojem autor D.H donosi izjavu ekonomskog stručnjaka Milana Račića u kojemu Račić govori o Fidelu Castru iz negativne perspektive Račić: Castro je uništio Kubu

Jutarnji.hr o Fidelu Castru objavljuje preko 15 članaka, a zanimljivo je istaknuti prvi u kojemu je portal objavio da je kubanski čelnik umro: Umro revolucionar. Ovdje portal, a kasnije i tiskano izdanje, u naslovu Castra oslovljava sa “revolucionar” izostavljajući napomenu da je bio i diktator.  Zanimljiv članak Jutarnji.hr objavljuje pod nazivom Podijeljene reakcije u kojemu donosi reakcije tuge s kubanskih ulica, ali i erupciju veselja “odbjeglih” Kubanaca iz Miamija koju su tamo našli utočište od komunističkog ražima.

Jutarnji.hr donosi i članak 17 izreka Fidela Castra u kojem navodi nekoliko izjava pokojnog Castra koje su u određenom kontekstu prikaz njegove vladavine.

Večernji.hr je objavio oko dvadeset članaka o smrti Fidela Castra, a zanimljiv je članak u kojemu portal donosi izjave nekih svjetskih čelnika o smrti dugogodišnjeg kubanskog čelnika Svjetski čelnici o Castru . Valja istaknuti i članak Castro porazio amerikance u Zaljevu svinja u kojem portal navodi kako je “u državnoj policijskoj čistki koja je uslijedila nakon Castrove pobjede uhićeno  oko 100 tisuća Kubanaca, od kojih je 30 tisuća u Havani. Pritvorene borce pokazuje se na televiziji. Petero njih bit će smaknuto, devetero osuđeno na 30 godina zatvora, a ostali su oslobođeni u studenom 1962. u zamjenu za 53 milijuna dolara vrijedne lijekove i hranu.” Večernji.hr je objavio i članak autora Silvija Tomaševića Odnos: Tito-Castro u kojem autor objašnjava odnos između dvojice komunističkih čelnika.

Portal Direktno.hr je objavio članak Umro komunistički čelnik koji je kršio ljudska prava u kojem autor “tp” u naslovu oslovljava Fidela Castra kao komunstičkog čelnika i odmah navodi kako je prekršio mnoga ljudska prava i slobode. U članku Kuba oplakuje Fidela autora mš/h portal donosi nekoliko primjera Kubanaca koji tuguju za pokojnim predsjednikom. U zanimljivom članku Što nakon Castra? autora tp portal donosi analizu France Presse-a u kojem stoji kako se Kuba nalazi na prekretnici te da je i Fidelov brat Raul najavio da će se povući s dužnosti 2018. godine.

Važno je istaknuti i posebnu zanimljivost s jedne od najgledanijih privatnih TV kuća; Nove Tv. U prilogu su novinari Fidela Castra predstavili kao “borca za slobodu i autokrata”, što je samo po sebi u dijametralo-suprotnom kontekstu značenja.

Eduard Petranović