Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

 

Dio studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i nekolicina profesora, potpomognuti pripadnicima nekoliko udruga, platformi te političkih stranaka prosvjeduju ispred zgrade fakulteta već nekoliko dana. Iako javnosti nisu u potpunosti jasne svrha prosvjeda kao ni zahtjevi studenata, zna se da su studenti zatražili ostavku dekana Vlatka Previšića, kao i rektora Damira Borasa. Previšić je na fakultetu angažirao zaštitare, a studenti su najavili potpunu blokadu fakulteta ako do 3.10. dekan ne odstupi. Kao i uvijek kad je Filozofski fakultet u pitanju, u priči važnu ulogu ima politika. To je kulminiralo oštrom izjavom nezavisnog saborskog zastupnika Željka Glasnovića, a cijela priča dobila je epilog odlukom tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i športa Predraga Šustara kako dekan Previšić mora otići u mirovinu do 3.10.

Kako su mediji prenijeli veliku hajku koja se digla na Filozofskom fakultetu, tko stoji iza prosvjeda te jesu li studenti samo naivne marionete u rukama određenih političkih i društvenih struktura analizirao sam u Medijaskopu.

Problem medijskog izvještavanja oko ove teme je što se u člancima ne ponavlja odakle je sve krenulo, zbog čega se počelo prosvjedovati i zbog čega je dekan počeo postupati ovako kako sada postupa. Da se podsjetimo, Jutarnji.hr  u članku Studenti Filozofskog blokirali dekana u uredu autorice Mirele Lilek objavljenom 24.05.2016., piše kako su studenti Filozofskog na 2 sata fizički blokirali ured dekana. U tekstu se dalje navodi kako su studenti blokirali ured dekana Previšića iz razloga što im je skinuo transparente sa zgrade fakulteta. Podsjećam, transparenti su bili ispisani parolama protiv „klerikalizacije školstva i društva“, a referirano na ideju da se Filozofski fakultet spoji s KBF-om. Dekan Previšić je u emisiji HRT-a Otvoreno (22.9.2016) izjavio kako su transparenti bili postavljeni ilegalno, bez ikakvog dopuštenja ili dogovora.

Ovo je važan podatak jer su studenti, profesori i podržavatelji prosvjeda kao jedan od glavnih argumenata za prosvjed naveli postavljanje zaštitara na fakultetu. Zaštitari su postavljeni zbog dekanove brige za vlastitu sigurnost te da pomognu u skidanju postavljenih transparenata i plakata, piše Jutarnji list u članku Matije Boltižara Zašto zaštitari?

U članku Dekan ne želi dati ostavku autorica Mirela Lilek piše kako je dekan izjavio da je „Na plenumu gdje se glasovalo o njegovoj smjeni, svoj glas dalo i dvoje predstavnika SDP-a: Ranko Ostojić i Aleksandra Kolarić.“
Time priča oko političkog utjecaja na prosvjed i sam Filozofski fakultet zaista počinje izgledati vjerodostojno. Na koncu, 29.9.2016. Jutarnji list u članku autorice Mirele Lilek koja je vrlo pomno pratila događanja na fakultetu objavljuje odluku ministra znanosti kako dekan Previšić mora otići u mirovinu.

Večernji list također pomno prati događanja na Filozofskom fakultetu, ali također bez podsjećanja na suštinu i početak prosvjeda. U članku  Nećemo tražiti smjenu Borasa ako Previšić ode u mirovinu autorice Irene Kusturice, Večernji navodi izjavu predsjednika raspuštenog studentskog zbora Mislava Žitka: „ Mi prvenstveno tražimo odlazak dekana Previšića. Ako ga rektor Boras smijeni ili pošalje u mirovinu, stanje na Filozofskom fakultetu će se smiriti. Ne tražimo odlazak rektora“.

Izgleda da su prosvjednici promijenili zahtjeve i više ne zahtjevaju odlazak rektora.

U članku Ivić: Umirovljenje dekana smiruje situaciju , Večernji.hr s Hine prenosi izjavu profesora Nenada Ivića koji tvrdi kako će odluka tehničkog ministra da dekan ode u mirovinu smiriti situaciju na fakultetu i vjerojatno zaustaviti prosvjede.

Valja istaknuti kolumnu Dražena Ćurića Plenumaši s Filozofskog su lijevi šatoraši u kojoj autor uspoređuje prosvjednike Filozofskog s onima ispred ministarstva branitelja. Autor upozorava na licemjerstvo koje osuđuje jednu stranu i jednu vrstu prosvjeda i netolerancije, a drugu ne. Kolumnu je u potpunosti moguće pročitati samo u tiskanom izdanju, ili uplatom pretplate na Večernji.hr, na što inače brojni čitatelji Večernjeg imaju prigovore.

Index.hr također opsežno prati prosvjede filozofa i njihovih saveznika, a u članku Kosor ismijala Šustara navodi izjavu bivše premijerke i predsjednice HDZ-a: “Ministar, naravno, prije mjesec dana nije znao kad će dekan Filozofskog fakulteta napuniti 70 godina. Jer, te godine naiđu naglo”. U članku autorice D.H Index piše kako je splitska savjetnica za kulturu Selma Katunarić prijavila nezavisnog zastupnika zbog poticanja na nasilje. Savjetnica prijavila Glasnovića

Podsjećam, nitko nije prijavio studente zbog prisilnog blokiranja ureda dekana na početku prosvjeda.

Ovaj prosvjed je prikaz jedne tipične ideološki-svjetonazorske borbe za premoć i prevlast na državnom fakultetu pa se, kroz analizu njihovog praćenja ovog prosvjeda, može zaključiti i kojoj se opciji određeni mediji priklanjaju. Iako Index.hr jasno podržava prosvjed i zahtjeve prosvjednika, u to se nikako ne uklapa objektivan tekst, inače jasno opredjeljenog autora Gorana Vojkovića Filozofski treba privatizirati!

Valja napomenuti kako je za vrijeme pisanja ove analize Senat Sveučilišta donio odluku da Previšić mora odstupiti, a za v.d. dekana postavljen je Željko Holjevac.

Za kraj, završna riječ ovoga puta bit će odličan tekst objavljen na portalu Liberal.hr u kojem su objektivno i nepristrano prikazane obje strane medalje te vrlo konkretno prikazane licmjerne i loše namjere koje se guraju pod „prosvjede za studentska prava“. Filozofi su kao šatoraši: bune se samo kad njihovi nisu na vlasti.

 

Eduard Petranović