Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

Nepravomoćna presuda u slučaju „Lex Perković“, konstantne provokacije iz Srbije i problem srpskog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, predizborna kampanja za nadolazeće palamentarne izbore, poništenje presude Stepincu, tajno snimljeni sastanak lidera SDP-a Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja te Olimpijada u Riju teme su kojima su se hrvatski mediji bavili ovoga ljeta. U danima kad je manjkalo tema, u javnost su se u prvi plan stavljale prometne nesreće koje se, na žalost, događaju svakodnevno, ali su ih u nedostatku senzacionalnih vijesti mediji koristili za održavanje razine broja recipijenata.

Oko nekih tema mediji su zauzeli jednak i objektivan stav, ali neka događanja prenesena su iz potpuno različitih aspekata novinarskog djelovanja.

O presudi agentima udbe i doživotnoj kazni zatvora četiri medija koja analiziramo zauzeli su vrlo sličan stav i zbog osjetljivosti i kompleksnosti ovog postupka objektivno prenijeli vijest. No, valja istaknuti kako su Večernji.hr, Jutarnji.hr i Direktno.hr gotovo jednako izvještavali o presudi, dok je portal Index.hr preko svojih kolumnista presudu usmjerio u jednom drugom smjeru, naglašavajući kako su obojica osuđenika bili vrlo bliski suradnici prvog hrvatskog predsjednika te su ih svrstali u osnivače HDZ-a. Tako piše kolumnist G. Vojković u članku Perković-25 godina pod zaštitom hrvatske politike. Oko sve češćih provokacija od državnog vrha Srbije i srpskih medija, hrvatski su mediji također zauzeli gotovo jednak i čvrst stav. Svakodnevno su izvještavali o igri pokvarenog telefona na liniji Zagreb – Beograd, u kojoj je pokvareni telefon bio samo onaj beogradski. Ono što su mediji trebali kvalitetnije odraditi, bilo je istraživanje informacija tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača koji je vrlo nejasno davao saznanja o poglavlju 23, srpskog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, odnosno javnost nije mogla točno saznati povlači li Srbija sporni zakon ili ne.

Na temu problema sa Srbijom nadovezuje se i poništenje presude kardinalu Stepincu iz 1946. godine. Zagrebački Županijski sud je poništio presudu iz montiranog sudskog procesa u kojem je komunistička partija osudila blaženog Alojzija Stepinca, a u Srbiji je to shvaćeno „kao nova prijetnja ustaštva iz Hrvatske“. Jutarnji.hr odmah je prenio reakcije iz Srbije u člancima Vučić o Stepincu i Nikolić: Hrvatska zakopava jame.
Index.hr s HINE je prenio vijest o Stepincu na linku Poništena presuda, a zatim i članak u kojem navode izjavu Stepinčevog nećaka na linku Dirnut sam, napokon je skinuta ljaga s njegova imena.
Večernji list je vijest o poništenoj presudi također istaknuo kao najvažniju toga dana, ali za razliku od Index.hr-a vijest nije samo prenio s HINE, nego je autorica I. Jakelić pratila presudu i o njoj izvjestila na linku Presuda Stepincu Večernji list. Direktno.hr je poništenoj presudi dao najviše prostora od navedenih medija, a prvi je prenio objašnjenje suca Turudića na linku Objašnjenje poništene presude kardinalu Alojziju Stepincu.

Što se tiče predizborne kampanje, ona je zanimljiva iz razloga što se najčešće u to vrijeme može najlakše zaključiti koji mediji objektivno izvršavaju svoju dužnost, a koji su u službi određenih političkih stranaka ili osoba. Portal koji slovi za desno orijentiran medij, Direktno.hr, naslovnu stranu portala uglavnom drži „zaplavljenu“ izvještavajući, u najvećoj mjeri, o kampanji HDZ-a i nekih „jače desnih“ opcija. Na portalu prevladavaju članci s izjavama novog predsjednika HDZ-a: Plenković: Očekujemo još bolje rezultate, Plenković pristojan, ali odrješit, ili pak aktivnosti te stranke u kampanji HDZ biciklijada.
Portal Index.hr, jasno je zauzeo stav da za predstojeće parlamentarne podržava novu opciju na političkoj sceni: stranku Pametno. Portal je započeo s predkampanjom te stranke prije nego je kampanja službeno startala, a prvi je objavio i veliki intervju s tajnikom te stranke Ivicom Puljakom Intervju Puljak. Portal je objavio gotovo 100 članaka o programu i aktivnostima te stranke, a većina objava stavljene su pod glavnu vijest toga dana. Pozitivna stvar koju treba istaknuti kod portala Index.hr je što je dostupna sva arhiva članaka te potencijalni birači mogu vidjeti tijek aktivnosti stranaka od početka do kraja kampanje, pa i kasnije, dok se kod portala Direktno.hr teško dolazi do starijih objava. Jutarnji.hr i Večernji.hr, iako slove za „suprotno orijentirane medije“ dosta objektivno prate predizbornu kampanju i izvještavaju aktivnosti većine političkih opcija.

Na temu predizborne kampanje valja nadovezati nedavni sastanak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja. Sastanak je tajno snimljen i namjerno ili nenamjerno pušten u javnost. Vijest je preplavila hrvatske, ali i medije u Srbiji zbog izjava koje je predsjednik SDP-a iznio na sastanku. Na to se nadovezuje i konstantna netrpeljivost iz Srbije pa su mediji dobili materijala za višemjesečno stvaranje vijesti. U toj priči zanimljivo je istaknuti Večernji.hr i kolumnu Nine Raspudića, a koja je izašla i u tiskanom izdanju Večernjeg lista. Kolumnist koji u većini javnosti slovi kao „konzervativno orijentirani“ kolumnist, objavio je kolumnu Milanović Tuđmanist. U njoj je izjavio, a na temu sastanka Milanović – predstavnici branitelja, kako je Milanović tim izjavama rekao više nego svi HDZ-ovi predstavnici nakon Tuđmana. S druge pak strane, Jutarnji.hr je tu zavrzlamu popratio relativno objektivno, uz čuđenje svojih lijevo orijentiranih novinarskih perjanica izjavama Zorana Milanovića kojima je uvrijedio stanovnike Srbije i pripadnike srpske nacionalne manjine, a što se ne uklapa u tekovinu „hrvatske socijaldemokracije“. Milanović nadmašio Kerumov kretenizam , Jelena Lovrić.

U „Medijaskopu“ proučavam kvalitetu, različitosti i stupanj objektivnosti određenih hrvatskih medija i tu bi svaka pristranost određenim političkim opcijama trebala naići na osudu, no u predizborno vrijeme je pristranost medija toliko očita da sam je ovdje navodio „pod normalno“. Uz nekoliko pozitivnih iznimaka, svi mediji padaju ispit objektivnosti u predizborno vrijeme. Na koncu, mediji objektivnost pokazuju u trivijalnim, gotovo nepogrešivim objavama kao sportski uspjesi. Povijesni uspjeh naših olimpijaca na Olimpijadi u Rio de Janeiru popraćen je jednako sa svih medijskih strana, baš onako kako sportske veličine brojčano male zemlje kao Hrvatska i zaslužuju. Valja istaknuti Večernji list koji je naslovnicu pri završetku velikog natjecanja posvetio svim našim olimpijcima i korisnici su pohrlili u prodavaonice kako bi kupili povijesnu naslovnicu, povijesnog uspjeha.