Hrvatski novinari i publicisti žele upozoriti domaću i međunarodnu javnost na brojne neistinite, politički motivirane tvrdnje koje su iznesene na međunarodnoj konferenciji o problemima medijskih sloboda u Europi koja se održala 2. i 3. svibnja. Konferenciju je u vrlo kratkom roku i u tajnosti (prva obavijest na portalu HND-a 2. 5. 2016.) organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo uz potporu Friedrich Ebert instituta iz Njemačke i veleposlanstava Norveške, Švedske, Francuske i SAD.

Prvoga dana konferencije, ugošćeni novinari iz zemalja srednje Europe iznijeli su svoja viđenja slobode medija, koja su uglavnom bila identična onima vodstva HND-a. Takvu „slobodu“ medija, kao i „demokratska“ nastojanja organizatora skupa, najbolje je pokazao odnos prema HNiP-u: nisu pozvali nikoga iz jedine novinarske udruge koja zastupa ideje drukčije od vodstva HND-a. No po ustaljenom običaju licemjernih aktivista za „slobodu“ medija i „profesionalno“ izvješćivanje javnosti, oni nisu ta pravila “poštenog” izvješćivanja primijenili i na samima sebi, pa su ex cathedra, ne ostavivši mogućnosti demantija, iznijeli neistinu o HNiP-u, da je tobože paradržavna udruga. Upravo suprotno, HNiP je doista neovisna udruga koja se financira skromnim članarinama, za razliku od „neparadžavne“ udruge HND, koja, kao što vidimo, može u nekoliko dana organizirati luksuznu aktivistički skup s brojnim gostima iz inozemstva, 16 videolinkova, simultanim prevođenjem, itd. Podsjećamo javnost da su između osamdesetak članova HNiP-a, polovica slobodni novinari koji grizu puno tvrđu koru medijskog kruha nego zaposlenici i dužnosnici HND-a ili uživatelji medijskih potpora bivšeg ministarstva kulture RH.

Mišljenje je HNiP-a da su upravo interesi potonje skupine; uživatelja medijskih potpora tzv. neovisnim medijima, kao i daljnje očuvanje materijalnih i društvenih privilegija već godinama povlaštenih novinara i udruga, glavni razlog domaće i međunarodne buke koju diže HND i dio nevladinih udruga okupljenih oko inicijative Kulturnjaci 2016. Sve aktivnosti usmjerene prema međunarodnim institucijama, pa i ova tajno pripremana konferencija, nisu načelno usmjerene prema demokratizaciji i boljitku glavnine medija i novinara u RH, nego pokušaju sramoćenja države u inozemstvu ostvariti svoje materijalne/društvene/političke interese.

No nakon skandala koji se dogodio drugoga dana konferencije, kada su dobro organizirani prosvjednici onemogućili predsjednicu RH u obraćanju studentskoj publici, želimo ponovo javnosti ukazati i na neprimjerene aktivnosti nekih veleposlanstava, a koja se nakon nedavnog ispada sa „twitter diplomacijom“, sada pojavljuju i kao pokrovitelji jedne pseudostručne konferencije čiji je jedini jasno uočljivi cilj bilo blaćenje hrvatske države i međunarodni pritisak na izvršnu vlast s ciljem smjene dužnosnika – upravo onih koji pokušavaju zaustaviti nekontrolirani koruptivni odljev novca poreznih obveznika prema paraobavještajnim i obavještajnim organizacijama koje djeluju u hrvatskim medijima. Ovakve aktivnosti veleposlanstava i njihovo javno svrstavanje uz politkantsvo i novinarski anarhizam koji promiče HND, držimo nedopustivim miješanjem u unutarnje poslove jedne suverene države i članice EU. Zbog toga će HNiP tražiti prijem kod dezinformiranih djelatnika veleposlanstava, a da bismo iznijeli svoje viđenje situacije u medijima.

I za kraj: upravo suprotno zaključcima ove konferencije, HNiP podržava započeto raščišćavanje korupciujske hobotnice u medijima i HAVC-u, te poziva nadležne institucije da ujedno ubrzaju i proces reizbora Vijeća za elektroničke medije (VEM), jer to vijeće i dalje pokazuje političku i svjetonazorsku pristranost i nedosljednost u djelovanju. Naime VEM već 3 tjedna, koristeći razne izgovore i stalno tražeći nova i nova ekspertna mišljenja za sasvim jasnu situaciju, izbjegava donijeti odluku o primitivnom vrijeđanju vjernika koje sustavno provodi jedan portal.

Ovakvo odugovlačenje suprotno je dosadašnjoj praksi trenutnog reagiranja VEMa na tzv. govor mržnje (opomena HRT-u zbog gostovanja eurozastupnice Ruže Tomašić, gašenje Z1, itd.). Stoga pozivamo nadležne institucije da legitimitetom koji su dobili na izborima, promijene sve medijske i paramedijske strukture koje je postavila prošla vlast s ciljem smanjivanja ljudskih prava i općenitog potiskivanja vrijednosnog sustava većine stanovništva iz medija u RH.

foto: snimak ekrana /HRT