Odbor za medijsko obrazovanje Hrvatskih novinara i publicista odabrao je prvog mladog novinara koji će dobiti radnu stipendiju Ivo Lončar, a koja se dodjeljuje u spomen na prerano preminulog novinara, saborskog zastupnika i člana – osnivača HNiP-a.

Stipendija traje 6 mjeseci, a njen je cilj pomoći najmlađim generacijama diplomiranih novinara u prvim koracima karijere kroz objavljivanje mentorski nadgledane kolumne na www.dizajntest.hnip.hr, te u drugim zainteresiranim medijima.

Dobitnik stipendije Ivo Lončar za 2016. godinu je Eduard Petranović (1992., Križevci).

stipendija petranović

Odbor za obrazovanje Hrvatskih novinara i publicista stipendiju je dodijelio na osnovi životopisa i motivacijskog pisma u kojemu Petranović, između ostaloga, iznosi i zaključke iz svoga diplomskog rada naslova „Novinarska cenzura“.

Tako Petranović o problemu cenzure u suvremenom hrvatskom novinarstvu kaže: „kroz istraživanje sam došao do zaključka da je najrašireniji oblik censure u novinarstvu autocenzura. Točnije, samostalno odlučivanje da se ne objavi određena informacija. Strah od posljedica tjera novinara na autocenzuriranje te ga time uvlači u ralje neobjektivnog izvještavanja. Na koncu, završio bih ovaj tekst izrekom poznatog francuskog književnika i filozofa Voltairea, a koju je u svom uvodnom govoru izrekao novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner; „Iako se ne slažem s vašim mišljenjem, branio bih do smrti vaše pravo da ga iznosite.” – Upravo je ta izjava ono čime bi se novinar trebao voditi kako ne bi postao samo jedan u nizu neobjektivnih, šankerskih filozofa.

Ocjenjivački sud procijenio je da E. Petranović, iako vrlo mlad, zrelo i jasno vidi probleme hrvatskog novinarstva te da će njegovo novinarsko djelovanje na portalu HNiP-a unijeti svježinu u hrvatski medijski prostor, a njemu samome pomoći u stjecanju stručne prakse.
Mentor stipendista biti će ugledni novinar i član HNiP-a, kolumnist Večernjeg lista Ivan Hrstić.

Prvu kolumnu Eduarda Petranovića na www.dizajntest.hnip.hr možete očekivati u svibnju.