Hrvatski novinari i publicisti smatraju neprimjernima neformalne, ali medijski vrlo eksponirane Twitter komentare nekih veleposlanika u RH, a glede navodnog ugrožavanja sloboda medija u nas.

Republika Hrvatska je demokratska država i članica EU te ima sva prava koja proizlaze iz toga statusa. Stoga se ovakvi istupi ne mogu protumačiti drukčije nego kao miješanje u unutarnje poslove jedne suverene države.

Štoviše, s obzirom na međunarodni utjecaj država čiji su veleposlanici neprimjereno istupali, ova Twitter „diplomacija“ može se protumačiti i kao oblik neformalnog političkog pritiska izvana na zakonodavnu i izvršnu vlast RH.

Hrvatski novinari i publicisti drže da ovakve procjene ne treba uzimati ozbiljno. One su posljedica neistinitih informacija o hrvatskom društvu koje prema inozemstvu vrlo uspješno širi dio hrvatske javnosti. U tom zlonamjernom tumačenju hrvatske zbilje, prednjači politički i ideološki pristrani dio nevladinih organizacija koje već tri mjeseca provode intenzivnu međunarodnu kampanju sramoćenja ministra kulture, vlade i same Republike Hrvatske, a zbog tobožnjeg „fašizma“. Mišljenja smo da su ovakve procjene neutemeljene te da motivacija ovakvog angažmana nije boljitak Hrvatske, nego pokušaj održavanja visokih materijalnih privilegija i općenitog društvenog utjecaja koje uživa upravo taj dio nevladinih udruga koji denuncira državu u inozemstvu.

Hrvatska nije, niti će i ikada biti „fašistička zemlja“. U domaćem parlamentarnom političkom životu ne postoji niti jedna neofašistička ili neonacistička stranka, kao što je to slučaj u brojnim uglednim državama članicama EU, pa i u onima čiji su veleposlanici našli za shodno komentirati stanje slobode hrvatskih medija na Twitteru.

Upravo suprotno tvrdnjama veleposlanika, Hrvatski novinari i publicisti drže da se u Hrvatskoj ne samo formalno, nego i praktično čuva ustavom zajamčena sloboda govora. Samim time su i hrvatski mediji slobodni, te su usklađeni s europskom pravnom stečevinom i standardima slobode govora. U tom smislu, ako u Hrvatskoj netko i trpi od neslobode medija ili njihove pristranosti, tada su to svakako desni i konzervativni dijelovi društva, a ne lijevi i liberalni koji se neprestano stavljaju u poziciju žrtve, iako ni po čemu to nisu.

Hrvatski novinari i publicisti također drže da se ne treba osvrtati niti na slično intonirane i inspirirane novinarske pamflete iz domaćih i stranih medija poput nedavno emitiranog skandaloznog dokumentarca francusko-njemačkog TV kanala Arte (“Rechts, zwo, drei- Driftet Europa ab?”). Radi se novinarsko-istraživački iznimno nestručnom pristupu, kakav je bio primjetan i u danskom dokumentarnom filmu „15 minuta – Masakr u Dvoru“ kojega je, očito bez ikakvih kriterija, financirao Hrvatski audiovizualni centar.

foto: pixabay