Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) je 4. studenog, na izbornoj skupštini, za predsjednika HNIP-a izabrala Sinišu Kovačića, koji je istaknuo kako će među prioritetima biti organiziranje besplatne pravne pomoći novinarima koji su zbog profesionalnog djelovanja egzistencijalno ugroženi ili profesionalno degradirani, te najavio da će se HNIP baviti cehovskim pitanjima, a ne jednobojnim političkim aktivizmom.

Za potpredsjednicu HNIP-a izabrana je Katja Kušec, za tajnika Hrvoje Juvančić, izabranog člana tajništva Marko Jurič, predsjednika Etičkog foruma Jure Vujić, predsjednika Nadzornog odbora Ivan Blažičko, članove Nadzornog odbora Ivan Hrstić i Vedran Kukavica, te članove Etičkog foruma Karolina Vidović Krišto, Zorislav Lukić, Ana Milić, Dijana Čović, Ivo Kujundžić, Krešimir Čokolić, Jozo Barišić, Ljiljana Vinković, Miro Branković, Davorka Gašparović, Robert Valdec i Vladimir Milinović.

U programskim govorima većine kandidata mogla se čuti jasna želja i namjera da se vrati ugled i vjerodostojnost novinarskoj profesiji u Hrvatskoj, da se postojeći zakonski okviri prilagode slobodnom izvještavanju, te da se posveti posebna pozornost pravnoj zaštiti novinara, a struka oslobodi ideoloških deformacija.

Inicijativa za osnivanje HNIP-a aktivirana je prije četiri mjeseca i već okuplja 45 novinara i publicista. Namjera je udruge povećati članstvo pa je upućen javni poziv svim zainteresiranim novinarima, publicistima i medijskim djelatnicima da se učlane i aktivno sudjeluju u radu HNIP-a, razvoju profesije i poticanju pluralizma.

 

foto: mm /dizajntest.hnip.hr